Butiksgiganterna ramlar men fastigheterna är kvar

Fick ett mess från en god vän och anglofil. “I UK faller detaljhandelsgiganterna en efter en den här veckan” var det dystra meddelandet och enligt brittiska kollegor och handelsforskare har över 15.000 butiker i UK redan lagts ner. I The Guardian kan man läsa att Debenhams har kollapsat och är satt i likvidation, och parallellt får vi också veta att Topshop planerar för att säga upp 25 000 medarbetare. Och som inte det vore nog, så har också en mängd andra etablerade retail-aktörer stora problem p.g.a. lockdowns under rådande pandemi, för många fysiska butiker och för långsam omställning till onlinehandel. Edinburgh Woolen Mill, Peacocks och Jaeger är några av dessa aktörer som snart inte finns kvar. I spåren av för många misslyckade butikssatsningar följer givetvis personliga tragedier och ekonomisk olycka men lokaler gapar också tomma och fyller oss med vemod. “Brown-paper stores” har nästan blivit mer normalt än levande skyltfönster. Och någonstans i eländet står de kommersiella fastigheterna och darrar, undrar vad som ska hända nu när detaljhandeln inte längre är den naturliga hyresgästen. För fastigheterna i våra städer är kvar och de måste omplanneras, fyllas med annan verksamhet, inspirera till möten och anpassas till nya levnadsmönster färgad av samtiden.

Centrum, stadskärnor och city måste uppfinnas på nytt. Och i den utmaningen har våra fastigheter en viktig roll att spela. Det är de kommersiella fastighetsägarna som måste ta täten inför framtiden, skapa rum för medborgarna, möjliggöra aktiviteter som framtidens människor kommer att uppskatta och göra det på ett klokt och genomtänkt sätt.

En sådan aktör är Vasakronan som via sitt bolag BeyondUs i Malmö är något på spåren tror jag. Deras idé baseras bl.a. på tanken att morgondagens butik också är morgondagens media och mötesplats. Det kan du som har Sydsvenskan läsa mer om här. Beyond Us är en social marknadsplats där fysisk handel inom fashion, teknik, livsstil och inredning trängs med Instagramvänliga cafémiljöer, e-handel och upplevelser. Här har man insett att staden fortfarande erbjuder kommersiella möjligheter för detaljister, men att ytorna måste fyllas med ett rikare innehåll och fler möjligheter än att “bara” rada upp sina varor till försäljning.

Foto: BeyondUs

Här kan den som vill se en kort film om BeyondUs producerad av tidningen Market. Visserligen är filmen lite drygt ett år och mycket har hänt, men ni kan nog ändå få en hyfsat bra uppfattning om det nya formatet. Spännande, eller hur? //Malin Sundström