Framgångsrika destinationsaffärer bygger på att ha en bokstavskombination

Idag välkomnar vi en gästbloggare till Handelsbloggen: Stefan Friberg! Vi har känt Stefan ganska länge och inser varje gång vi ses, att det finns många gemensamma tankar och att vi drivs av samma saker. Vi står inte still. Vi vill mer. Vi vill bättre. Stefan går ut hårt med en blogg om framgångsrika destinationsaffärer. Håll till godo!

Sverige är fantastiskt, eller hur var det nu? 290 kommuner, alla med var sin egen stadskärna. De flesta med var sin egen unik historia i botten. Ändå paketerar vi i princip alla stadskärnor på samma sätt. Utbudet är i princip det samma och variationen noll.

Känner du till begreppet ABC staden? A står för Arbetsplatser, näringsliv och utbildning. B står för bostäder, livsstil och livspussel. C står för centrum, platsvarumärket och besöksmålet. I min värld grundar sig det svenska samhället på tre element: Kommunen, näringslivet och kultur-/föreningslivet. Och bäst fungerar det om dessa tre spelare samverkar. Så har det i varje fall varit under lång tid, men nu börjar det att hända saker. En kommun och centralort som vill positionera sig i framtiden kommer därför att behöva fler bokstäver än A, B och C. Dessutom behöver de skapa 365 dagars upplevelser med 360 graders vinklar!

Om jag ska försöka lägga till några bokstäver i den här ekvationen så vill jag börja med ett D. D som i digitalisering, 24 timmars multikanalstrategi som möter unika kundresor kopplade till kommunen och staden. Om vi lägger till ett E så får det innebära Event. Insatser som driver upplevelser och bygger storyn kopplad till stadens unika positionering. Om vi slutligen lägger till F som i Finans, då inser vi att stadens utveckling också måste drivas med andra finansieringsmodeller. Ett lag och en stad som fördelar kostnader och intäkter i förhållande till insatser och förutsättningar att driva destinationsaffären. Tillsammans i sann co-operation-anda.

SAS, flygbolaget har en intressant vision vad det gäller finansieringsmodell kopplad till destinationsaffärer SAS Eurobonus. Tanken är att framtidens resor med flygbolaget kommer att vara gratis. Intäkterna kommer från vad SAS kunder spenderar på detonationen, vilket omsätts i poäng som går att köpa flygbiljetter för. SAS är en del av destinationsaffären och finansieringsmodellen som driver destinationsaffären.

Vad säger att den här modellen skulle kunna omsättas inom andra delar som är kopplad till stadens infrastruktur? En sak kan vi i alla fall vara överens om. Vi behöver städer med vassare bokstavskombinationer om vi ska utveckla framtidens städer.

// Stefan Friberg, Varumärke och affärsutvecklare, Behindbrand, www.behindbrand.se