Lidl-sneakers slår hål på gamla teorier

För några veckor sedan kunde svenska folket passa på att under två dagar, i en exklusiv kampanj, införskaffa sig ett par skor, inte vilka som helst, utan Lidl-sneakers i retrodesign.

Men vem vill ha ett par sådana skor, kanske du undrar. Men faktum är att folk bevittnades köa i timmar för att roffa åt sig sina exemplar, trots att man bara fick köpa tre par per hushåll. På flertalet influencer-konton kunde man också se poserande glada nya sneakers-ägare.

Skorna såldes i utvalda Lild-butiker för för 149 kr styck, men bara timmar efter lanseringen kunde man se Tradera- och Blocket-annonser poppa upp med Lidl-sneakers. Dock inte till inköpspris, utan vissa så högt prissatta som 2500 kr/par. Varför undrar du? Jo, det beror på att logiken för den här typen av exklusiva kampanjer skiljer sig från den traditionella logiken. Dvs stora inköpsvolymer och effektivitetsdriven verksamhetsmodell. Istället erbjuder man ett begränsat antal under en begränsad tid, och säljer dessutom bara skorna i den fysiska butiken, vilket gör att intresset och efterfrågan blir enormt stort. Helt plötsligt vill ALLA ha det som verkar omöjligt att få.

Teoretiskt går detta att förklara genom begreppet “brist”. När något finns i begränsad upplaga blir det mer attraktivt och åtråvärt. Och praktiskt kan man förstärka bristen genom att också göra produkten mer svåråtkomlig, genom att dölja produkten, genom att skapa friktion, göra det besvärligt att köpa. Snacka om att det är en omvänd logik jämfört med hur vi tänker i vanliga fall. När det mesta går ut på att tillgängliggöra, erbjuda friktionsfria köpresor där företagen nästan vänder ut och in på sig själva för att vara mest bekväm, mest smidig.

Är du intresserad av den här typen av omvänd logik så rekommenderar jag att du tittar på Kieran Clinton-Tarestad på TEDxUppsalaUniversity.

//Sofia Norén