Old Thinking Dressed in New Suits

Igår var jag på DI Retail och lyssnade på gräddan av människor i detaljhandelsvärlden. Jag fick också själv lite utrymme på scenen och pratade då om den nya logik som kommer att krävas som en konsekvens av digitalisering. Jag fick mycket medhåll i publiken och kunde med glädje notera många huvuden som nickade instämmande i det jag sa. När David Loyd från Alibaba Group Europe äntrade scenen blev mitt budskap än mer förstärkt vad gäller utvecklingen från en lokal detaljhandel till en global dito. David satte också andra ord på det som jag i min föreläsning beskrev som New Retail.

När Karl Andersson från Matsmart därefter berättade om deras affärsidé som bygger på digitaliseringens möjligheter och en ny affärslogik blev jag än mer uppspelt. Matsmart är nämligen ett perfekt case (och Shining Star) för dem som verkligen vill förstå nödvändigheten i att bedriva affärer på ett nytt sätt. Karl visade med elegans hur affärsmodellen vilar på datadriven innovation, djup konsumentinsikt och hållbarhet, utan att klamra sig fast vid den traditionella idén om att affärsverksamheten ska kontrolleras och att systemgränser ska vara fasta. Det skulle förvåna mig om man på Matsmart betraktar sin controller/sina controllers som den viktigaste hjälten i företaget:-

Men den tillfredsställelsen försvann relativt snabbt när den efterföljande paneldiskussionen tog vid strax före lunch. Då kändes det som att proppen gick och det blev nattsvart i lokalen. Och det berodde INTE på att min forskarkollega Anna Jonsson äntrade scenen tillsammans med några experter från professionen. Nej, Anna utgjorde det sista lilla hoppet för min del om att det fortfarande finns hopp om ett förändrat mindset. När Anna efter ett tag utbrast, Men hallå handlare! När ska ni tänka om! Då kunde jag inte annat än att skratta högt. För det är precis så vi forskare som drivit digitaliseringsforskning om handeln känner just nu.

Hallå! Tänk om! Öppna ögonen!!!

Det är nödvändigt att sluta följa den breda motorvägen trafikerad av okunniga journalister, gammal tradition, (för) gamla detaljhandelsrävar och populister som pratar om det som man tror att alla vill höra. Handeln kommer inte att utveckla nya innovationer om vi försöker lösa morgondagens utmaningar med gårdagens verktyg!

Här är några gamla sanningar som hördes från panelen och som alla med nyfikenhet för New Retail borde ifrågasätta:

  1. Bolag med höga marginaler är sårbara, man borde intressera sig för bolag med låga marginaler och driva ännu högre kostnadseffektivitet där. That is how money is made! Amen!
  2. Man måste förstå Millenials som växt upp med Amazon.
  3. Under 2018 kommer all tillväxt inom detaljhandeln att komma från e-handeln.
  4. Den stora utmaningen är att investera i rätt affärssystem.

Eget foto

Skälen till att just dessa påståenden sticker som en nagel i ögat är att man så tydligt visar att man inte förstått det nya. Ingen (mer än Anna Jonsson och Cathrine Danin) pratade om behovet av medarbetarinvesteringar. Ingen vågade gå in på diskussionen kring affärsmodeller byggda på sharing is caring eller affärsmodeller byggda på konsumentupplevt värde. Istället pratade man glatt om konsumentinsikt modell a la Kotler 1972 och att det till syvende och sist handlar om att ha koll på sina siffror och samla in kunddata. Vad gäller reflektioner om Kina och det fenomen som vi kallar New Retail kom inget av substans. Möjligen nämndes Amazon ett par gånger, mest i beundran över hur Amazon lyckats växla upp sin business genom att köpa upp befintliga butiksnät. Varför gav man t.ex. inte Matsmart lite cred för sitt nya sätt att tänka? Suck.

Men jag lämnade ändå DI Retail-dagen med en positiv känsla. För det var många i publiken som kom fram till mig och ville prata mer. Många som förstått vad det är som håller på att hända. Det jag främst tar med mig från dessa diskussioner är den så tydliga blicken av samförstånd mellan mig och en f.d. VD i publiken när vi matades med Old thinking dressed in new suit. Tack Maria för det!!!