Under januari månad har jag haft den stora förmånen att dra igång den empiriska datainsamlingen i projektet “Pandemins lärdomar – strategiska möjligheter och innovationer för butiker i stadskärnan“, finansierat av Handelsrådet. Vi koncentrerar oss på svenska butikskedjor och samtalar regelbundet med några utvalda kedjors seniora ledare, i syfte att förstå hur pandemin påverkat retail-strategier samt vilka lärdomar som kommer ur en sådan kris. Och jag har redan fyllts med både ny kunskap och nya känslor. Dels för att de människor jag samtalar med visar prov på en enorm ödmjukhet och generositet – de är ärliga, reflekterande, kluriga och dialogen håller hög nivå. Och dels därför att dessa människor (och företag) visar upp en sådan otrolig kompetens och förmåga. Den som påstår att detaljhandelsbranschen är en enkelt bransch med mycket “skjut-från-höften-mentalitet”, har inte förstått detaljhandel.
För dagens detaljister som kommit upp lite i storlek, är allt annat än enkla och kortsiktiga. De tvingas balansera enormt långsiktiga utmaningar med mer efterfrågestyrda variabler i en härlig mix. Och det blir allt klarare, i alla fall för oss som arbetar i projektet, att butikskedjorna har en väl utvecklad strategiportfölj. Det kanske till och med är så att pandemins konsekvenser har snabbat på detta arbete och bidragit till att konsumenterna kommer att få se mycket nytt framöver.
Idag pratade jag med en journalist på DN som ville veta mer om framtidens detaljhandel. Min spontana tanke var att fråga henne: Hur många veckor har du på dig, om du vill att jag ska ge dig ett hyfsat bra svar? För en sak är säker: Vi kommer att få se så mycket nytt framöver! Vi kommer att möta butikskedjor som är ännu mer relevanta, som finns där kunderna vill att de ska finnas, som utvecklar nya lösningar för butikshandeln och nya innehåll i sina e-handelsplattformar. Kreativiteten fullkomligt kokar där ute hos våra butikskedjor. Och jag kan bara känna respekt och vördnad för deras arbete.

//Malin Sundström