TikTok visar vägen till nya affärsmöjligheter

Det går inte annat än att bli imponerad av sociala mediers förmåga att tänja på gränserna till vad man trodde var möjligt. Genom åren har vi kunnat bevittna helt nya affärsmodeller som efter ett tag känns både logiska och smarta. Ta till exempel idén med att låta konsumenter producera content genom att lägga ut foton/bilder och därefter kapitalisera på deras arbete. Utan att betala en krona i “lön”. Smart! I dagarna blev jag varse en ny och gränsöverskridande affärsutveckling, denna gången ifrån TikTok.

TikTok har nämligen tagit steget till att också bli en matleverantör där man erbjuder rätter som för närvarande trendar på plattformen. I samarbete med Virtual Dining Concepts lanseras nu TikTok-köken i USA, där menyerna uppdateras kvartalsvis och utgår från sådant som TikTok-användarna pratar om och delar. Genialt! Ni kan läsa mer om TikTok-köken här.

Foto: Pixabay

Som akademisk entreprenör har jag alltid fascinerats av individer och aktörer som har förmågan att se möjligheter och att omvandla möjligheterna i konkret handling. Och genom åren har jag sett oändligt många goda exempel på detta hantverk. Det kan handla om så gamla idéer som att erbjuda ett brett sortiment samtidigt som man väljer en lågprisstrategi (läs: Gekås). Det kan vara idéer om samverkan och cross-selling, men det kan också vara nutidens spännande affärsutvecklingsidéer där sociala medier nästan alltid är en förutsättning. Ta till exempel Instagram, där du som användare kan göra ett inlägg och sälja något. Den typen av aktivitet bidrar inte speciellt mycket till Instagrams intäkter. Men ibland vill du inte sälja en produkt, utan det är själva inlägget som är produkten (läs: influencer). Den typen av inlägg genererar massor till IG.

Det känns som att möjligheterna med sociala medier och affärsutveckling är oändliga och jag tänker ibland: ska det aldrig ta slut? Och svaret är nog: nej, det tar aldrig slut! För entreprenörsandan tillsammans med teknologiska möjligheter och enorma användarantal gör att vi nog bara har sett början på nya affärsmodeller.

//Malin Sundström